Skip to content
Main content begins here

The Queer Gaze #2 Curated by: Judith Kiros

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen.

Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.

Till det andra tillfället av The Queer Gaze har vi bjudit in bokaktuella Judith Kiros att kurera kvällens evenemang och vi utlovar såväl samtal som läsningar på temat Sapfiska fragment. Utöver detta kommer kvällen som vanligt bjuda på överraskningar av QRAB – Queerrörelsens Arkiv & Bibliotek samt SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.

Vi öppnar dörrarna vid 19.30 och kvällen börjar 20. Kom gärna i tid för att inte missa något av kvällens program.


Poeten Sapfo från Lesbos skriver, i översättning av Anne Carson: “someone will remember us/ I say/ even in another time”. Men vad innebär det att minnas dem som samhället försöker glömma? I den queera historien begravs vänner och kamrater under fel namn, kärleksbrev kastas i elden av anhöriga, och allt från fotografier till flickvänner försvinner från berättelsen om våra liv. Kvar finns bara fragment.

Den andra poeten att kurera “The Queer Gaze” är Judith Kiros. Under den här kvällen pratar vi minnespolitik, historia, lyrik och arkivering och vi utlovar såväl samtal som  äsningar på temat Sapfiska fragment. Utöver detta kommer kvällen som vanligt bjuda på överraskningar av Queerrörelsens Arkiv & Bibliotek samt Swedish Archive for Queer Moving Images. Dörrarna öppnar vid 19.30 och kvällen börjar 20. Kom gärna i tid för att inte missa något av kvällens program. Fri entré. Åldersgräns: 20 år.


Om konstnären
Judith Kiros (f. 1989) är poet, översättare och doktorand i engelsk litteratur vid Karlstads universitet. Hon har studerat skrivande på Biskops-Arnös författarskola och på HDK-Valand i Göteborg samt litteraturvetenskap i London. 2013 startade Kiros tillsammans med Valerie Kyeyune Backström, Camila Astorga Díaz och Mireya Echeverría Quezada plattformen Rummet, efter detta har hon bland annat varit en del av ledarredaktionen på Tidningen Flamman och varit med och grundat mediaplattformen Kontext Press. 2019 debuterade hon med “O”, en poetisk essä, där hon undersöker svarthet och feminism utifrån William Shakespeares Othello. “O” nominerades till Borås Tidnings Debutantpris och författarförbundets Katapultpris. Nu är hon återigen bokaktuell med diktsamlingen Det röda är det gränslösa på Albert Bonniers förlag.


The Queer Gaze arrangeras av Oceanen i samarbete med QRAB, SAQMI, ABF Göteborg och Västra Götalandsregionen samt med stöd av Kulturrådet.

Grafik av Oceanen