Skip to content
Main content begins here

Embodied – ett filmprogram och samtal om Queer Craft på Röhsska Museet

Varmt välkomna till en kväll om queera hantverk, kroppsligheter och lust!

I höst öppnar utställningen Embodiment på Steneby konsthall och SAQMI bidrar med ett filmprogram till utställningen. Redan under West Pride i Göteborg blir det specialvisning av programmet med efterföljande samtal på Röhsska museet. 

Kom och låt dig förföras av queer gemenskap, utomjordisk erotik, folkdräkt bortom binära könsidentiteter och textila specialeffekter. 

Filmvisningen och samtalet sker i Studion.

Program för kvällen:

16.30 – Dörrarna öppnas
17.00 – 18.00 Akt 1 (ca 50 min).
Kort introduktion och Välkomnande.

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume 
av Oliver Jähnke
Stygn av Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson
Spermahoran av Anna Linder
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao

18-18.15 – Paus
Under pausen finns det fika att köpa i caféet som håller öppet till kl. 19.30.

18.15-18.45 Akt 2 med erotiska filmer & samtal (ca 30 min).
Observera att denna programpunkt har 15 års åldergräns.

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow 
av Professor Rory/Mille Bostedt
Honey and Glitter av Marit Östberg
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists


Observera att: Alla filmer kan ses och lyssnas till med antingen engelska undertexter eller engelskt tal.
Please note: All movies can be watched and listened to with either English subtitles or English sound.


Efter Akt 2 blir det samtal med Leo Correia de Verdier, Jon Aagaard Gao, Lasse Långström, Zafira Vrba Woodski och moderator Anna Linder, SAQMI. 

Observera att: Samtalet hålls på svenska.

Röhsska museet stänger kl. 20.00. Det är fri entré till filmvisningen och samtalet men inte till museet. Allt om tillgängligheten till museet hittar här.

Filmprogrammet är kuraterat av Zafira Vrba Woodski i samarbete med SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images, Röhsska museet och Steneby konsthall. Utställningen Embodiment öppnar 6/9 på Steneby konsthall och pågår till 22/10.

Genomförs med stöd av Göteborgs stad och Kulturrådet.


Mer information om programmet (english below):

AKT 1:

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke (2022, 13:52 min)

Fredy Samuel Lundh aka FredyClue är en folkmusiker som spelar det svenska instrumentet nyckelharpa. Fredy är också geniet bakom den icke-binära folkdräkten Bäckadräkten. I den här videon berättar hen om kostymen och hur den blev till, men även om hur den smälter samman med hens upptäckt av den egna könsidentiteten.

Sedan 2020 har Oliver Jähnke (han/honom) från Göteborg träffat över 140 HBTQIA+ personer runt om i världen i sitt intervju- och videoprojekt Queers of the World. Videorna finns samlade på hans YouTube-kanal med samma namn och där får tittaren ta del av ämnen som de olika personerna brinner för, deras tankar och erfarenheter.

Stygn av Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson
(2013, 5:18 min)

Leo spelar musik på sin symaskin. Stygn är en sorts musikvideo till låten med samma namn. Från det vardagliga arbetes koncentration kommer musik och genom den öppnas dörrarna till en verklighet där enhörningar kanske finns och tittar på dig med allvarliga ögon, även om de ser lite alldagliga ut. Symaskinen har sedan den uppfanns i slutet på 1700-talet blivit ett av världens vanligaste instrument. Miljoner människor spelar dagligen på sina symaskiner, men, kanske på grund av instrumentets låga status, har få av dem tagit sitt musicerande till en professionell nivå och presenterat det för publik.

Leo Correia de Verdier är en av världens främsta symaskinsmusiker, utbildad på bl.a. kungliga musikhögskolan. Med hjälp av modern teknik som datorer och sequencers har hon utvecklat symaskinsmusicerandet i nya riktningar och tagit den till en helt ny nivå. Leo spelar på en Brother LS-2125, en traditionell elektrisk symaskin med ett ganska kraftfullt och slamrigt sound, som man oftast förknippar med större maskiner. Hennes musik är stram, med skiftande rytmiska mönster och en detaljrik ljudvärld.

Spermahoran av Anna Linder (2016, 12 min)

En queer experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar och på vilket sätt. Dessa kroppar som normaliserar oss till kön när vi vill reproducera oss själva. Om viljan att ge bort den möjligheten till någon annan och den gemensamma längtan och försöken att bli gravida tillsammans.

Anna Linder är konstnär med huvudsaklig inriktning mot rörliga bilder, installationer & performances. Särskilt experimentell & abstrakt konst, processer, kollektivitet, periferi, mellanmänskliga relationer, släkthistoria & handens arbete; särskilt då med textila material & tekniker. Verken bär spår av feministisk queer erfarenhet bortom en föregiven heteronormativ ordning & skildrar ofta familjegemenskaper. Anna Linder verkar även som curator och kulturproducent. Verksam i Göteborg sedan 2015 och arbetar som konstnärlig ledare för SAQMI sedan 2017.

Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
(2020, 3:15 min)

Awakening Film (Will Never Happen) från 2020 filmades i malmöbiografen Panora under konsteventet Fish Tank, och är ett ceremoniellt bild- och ljudexperiment inspirerat av bland annat Maya Derens praktik. Filmen dokumenterar en konsthappening eller ett performanceverk, och bild och ljud bearbetas till en tidsupplöst dröm utan dramatisk handling, men med följbara mikroförlopp vilka löper både framlänges och baklänges genom filmens hela längd. Syskonfilmen Awakening Film (First Square) är en kvadratisk svartvit stumfilm bestående av material från samma tillfälle, arrangerat på ett annat vis. Filmerna bör aldrig någonsin visas vid samma tillfälle.

Leif Holmstrand (1972–) är en queer konstnär, författare och musiker. Holmstrand har i tre decennier arbetat i en antistraight genreöverskridande fjollbögtradition. Aktuell med diktsamlingen Inte världen (Bonniers 2022) och romanen Kartritartornet (Pequod Press 2023). Kommande utställningar: Termiternas liv: början, Galleri Thomas Wallner 2023, Termiternas liv: slutet, Malmö Konsthall 2024. Belönades med Barbro och Holger Bäckströms konststipendium 2020 och Gunnar Ekelöf-priset 2021.

QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao
(2023, 15:06 min)
(som i att förkroppsliga erfarenheter, som i att be gay, do queer, take care, som i att skapa queer filmhistoria utan vita med dreads)

Idén började faktiskt i frustration över alla vita med dreads som jag såg i Queer Moving History – del 2 och så började jag gräva i mitt egna QMH arkiv och se där – där fanns inga vita med dreads!

Jon Aagaard Gao är poet och konstnär. Bor i Stockholm, jobbar i Göteborg, har hjärtat i Malmö. I sitt konstnärskap kommer texten och det queera communityt ofta först. Mycket av det den skriver handlar om att vilja ha snällt, ha allt, om känslokrafs, om att hänga för mycket på Instagram, om språk, om vithet, om trauma men på ett nästan-härligt-lättillgängligt sätt. Hen vill ta in hemmet i texten, queera famnar i konsten, göra text till bild till text igen, kanske på scen, gärna kollektivt. Filmandet är relativt nytt och har skett med iphone sedan 2016, klippandet sker i iMovie. Jon jobbar gärna på impuls, hens egna kunskaper är inte något den vill ska begränsa eller hindra kreativiteten. Den filmar gärna i förbifarten, vill inte att dens agenda ska försvinna bara för rädslan att någon annan tycker det är oprofessionellt.

AKT 2:

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt (2019, 5:55 min)

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow är en presentations film för det futuristiska företaget Progressive Genitalia. Progressive Genitalia, ett framtidsföretag som skapar dina drömgenitalier med hjälp av bioteknik och CRISPR/cas9. Filmen visas oftast i kombination med ett performance av Professor Rory som är vetenskapspersonen bakom Progressive Genitalia. I tre enkla steg designar och skapar du dina drömgenitalier. Filmen visar en slideshow av olika Alien liknande kön likt en orderkatalog och förklarar deras funktioner. I slutet klär professorn av sig och visar sina egna modifierade genitalier. Ni som bara ser filmen får utifrån vad som sägs fantisera fram hur det ser ut.

Mille är upphovsperson, konstnär och performer av konceptet Progressive Genitalia. I första hand är det ett drag performance från ett icke-binärt/trans perspektiv i format av en TV-shop reklam. Mille skapar och designar genitalier och gjuter dem i silicon. kroppsdelarna fungerar som kostym eller en form av body extensions när hen performar. Hens konst är ett sätt att hantera könsdysfori och vidga vad kön, genus och sex är. Verket har visats i London, Chicago, Tokyo, Aten, Berlin, Stockholm, Malmö och Göteborg.

Honey and Glitter av Marit Östberg (2019, 16 min)

En rustning av glitter, honungsbondage och känslan av att vara inuti en livmoder. Honey and Glitter är en undersökning av kroppen och hur den kan beröra världen på nytt. 

I 15 år har Marit Östberg utforskat olika sätt att skildra queera sexualiteter och comminityn på film. I hennes filmskapande finns även ett intresse för att skildra de kollektiva processer som filmproduktioner innebär, hur själva arbetet med att skapa rörliga bilder av communityn också skapar queera sammanhang och mening genom det gemensamma produktionsarbetet. Hennes filmer har visats på filmfestivaler över hela världen – Hong Kong, Taipei, Sydney, London, Paris, New York, Tunis, Mexico City, Sarajevo, Amsterdam, Berlin, Stockholm och många andra platser. Som en naturlig förlängning av hennes filmskapande har Östberg de senaste åren börjat arbeta som intimitetskoordinator.

The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists (2023, 10 min)

Från en erotisk fantasymusikal för tillfället under produktion
.

Änglarna har gett Sjöbutcharnas Kapten det heliga uppdraget att bege sig till en lesbisk bar på Venus för att få tag på den starkaste vibratorn i hela universum – vapnet som behövs för att rasera de onda gentrifierarnas torn. Men för att komma åt vibratorn måste hon först ge sin hand till de förföriska tentakel-femmesen, och dom bjöd precis med henne till darkroomet…

Lasse Långström är filmregissör och konstnär med en punkig relation till filmproduktion. Tillsammans med kamrater gör han anarkist-musikaler och medvetandehöjande homoerotik. 
The homosex syndicate of precarious avantgarde artistist är ett nätverk av konstnärer på gränsen till ett genom/samman-brott. 


Zafira Vrba Woodski är svensk-tjeckisk konstnär, curator och sakkunnig inom transfrågor. Zafiras konstnärskap utgår från queer historieskrivning, valda släktskap och nutidsarkeologi och omfattar digitala medier, performance, video, ljud, textil och pedagogik.


More about the program (English version)

ACT 1:

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume 
by Oliver Jähnke (2022, 13:52 min)

Fredy Samuel Lundh aka FredyClue is a folk musician, playing the Swedish instrument nyckelharpa, and is also the genius behind the non-binary folk costume Bäckadräkten. In this video they talk about the costume and how it came to be, and how that merges with their discovery of their own gender identity.

Since 2020, Oliver Jähnke (he/him) from Gothenburg has met over 140 LGBTQIA+ people around the world in his interview and video project Queers of the World. The videos are collected on his YouTube channel with the same name, and there the viewer can take part in topics that the various people are passionate about, their thoughts and experiences.

Stitch by Leo Correia de Verdier and Roger Ericsson (2013, 5:18 min)

Leo plays music on her sewing machine. Stygn is a kind of music video for the song of the same name. From the concentration of everyday work comes music and through it the doors open to a reality where unicorns might exist and look at you with serious eyes, even if they look a bit homely. Since its invention at the end of the 18th century, the sewing machine has become one of the world’s most common instruments. Millions of people play their sewing machines every day, but, perhaps because of the low status of the instrument, few of them have taken their musicianship to a professional level and presented it to an audience.

Leo Correia de Verdier is one of the world’s leading sewing machine musicians, educated at, among others, Royal College of Music. Using modern technology such as computers and sequencers, she has developed sewing machine musicianship in new directions and taken it to a whole new level. Leo plays on a Brother LS-2125, a traditional electric sewing machine with a rather powerful and muddy sound, which is usually associated with larger machines. Her music is tight, with shifting rhythmic patterns and a detailed sound world.

Spermwhore by Anna Linder (2016, 12 min)

A queer experimental film about unwanted childlessness in a world where normative heterosexual relationships dictate who can become parents and in what way. When it comes to reproduction our merciless bodies reduce us to merely a set sex or given gender. But the longing for children is not limited to our bodies, and the possibility of pregnancy can be gifted, shared and undertaken together.

Anna Linder is an artist with a main focus on moving images, installations & performances. Especially experimental & abstract art, processes, collectivity, periphery, interpersonal relations, family history & the work of the hand; especially with textile materials & techniques. The works bear traces of feminist queer experience beyond a pretended heteronormative order & often depict family communities. Anna Linder also works as a curator and cultural producer. Active in Gothenburg since 2015 and working as artistic director for SAQMI since 2017.

Awakening Film (Will Never Happen) by Leif Holmstrand (2020, 3:15 min)

Awakening Film (Will Never Happen) from 2020 was filmed in the Malmö cinema Panora during the art event Fish Tank, and is a ceremonial image and sound experiment inspired by the practice of Maya Deren, among others. The film documents an art happening or a performance piece, and image and sound are processed into a time-dissolved dream without dramatic plot, but with followable micro-processes which run both forwards and backwards through the entire length of the film. The sibling film Awakening Film (First Square) is a square black and white silent film consisting of material from the same occasion, arranged in a different way. The films should never ever be shown at the same time.

Leif Holmstrand (1972–) is a queer artist, writer and musician. Has worked for three decades in an anti-straight genre-crossing silly gay tradition. Current with the poetry collection Inte världen (Bonniers 2022) and the novel Kartritartornet (Pequod Press 2023). Upcoming exhibitions: Termites’ life: the beginning, Galleri Thomas Wallner 2023, Termites’ life: the end, Malmö Konsthall 2024. Awarded with Barbro and Holger Bäckström’s art scholarship 2020 and the Gunnar Ekelöf prize 2021.

QUEER EMBODIMENT by Jon Aagaard Gao (2023, 15:06 min)
(as in embodying experiences, as in being gay, do queer, take care, as in creating queer film history without whites with dreads)

The idea actually started in frustration with all the whites with dreads I saw in Queer Moving History – part 2 and then I started digging in my own QMH archives and guess what – there were no whites with dreads!

Jon Aagaard Gao is a poet and artist. They live in Stockholm, they work in Gothenburg and they have their heart in Malmö. In their artistry, the poetry and the queer community often comes first. A lot of what they write is about wanting kindness, wanting it all, all of the emotions – diving heartfirst, all about too much Instagram, all about language, all about whiteness, all about trauma but in an almost-funny way. They want to bring the feeling of home into the text, embrace the queerness in the art, turn text into image and into text again, perhaps on stage, preferably collectively. Filming is relatively new to them and has been done with their iPhone since 2016, editing has been done in iMovie. Jon likes to work on impulse, their own knowledge or lack thereof is not something they want to limit the creativity. They like to shoot when passing by, not wanting their agenda to disappear just for fear that someone else thinks it’s unprofessional.

ACT 2:

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow by Professor Rory/Mille Bostedt (2019, 5:55 min)

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow is a presentation film for the futuristic company Progressive Genitalia. Progressive Genitalia, a futuristic company that creates your dream genitalia using biotechnology and CRISPR/cas9. The film is usually shown in combination with a performance by Professor Rory who is the scientist behind Progressive Genitalia. In three simple steps you design and create your dream genitalia. The film shows a slideshow of different Alien-like genders like an order catalog and explains their functions. At the end, the professor undresses and reveals his own modified genitalias. Those of you who only watch the film can, based on what is said, imagine what it looks like.

Mille is the creator, artist and performer of the concept Progressive Genitalia. Primarily, it is a drag performance from a non-binary/trans perspective in the format of a TV shop advertisement. Mille creates and designs genitalia and casts them in silicon. the body parts act as a costume or a form of body extensions when she performs. Her art is a way of dealing with gender dysphoria and expanding what sex, gender and sex are. The work has been shown in London, Chicago, Tokyo, Athens, Berlin, Stockholm, Malmö and Gothenburg.

Honey and Glitter by Marit Östberg (2019, 16 min)

Honey bondage, glitter armor and the feeling of being inside a womb. Honey and Glitter is an arousing and sparkling exploration of the body and how to touch the world in a new way.

For 15 years, Marit Östberg has explored different ways of portraying queer sexualities and their community on film. In her filmmaking there is also an interest in depicting the collective processes that film productions involve, how the actual work of creating moving images of the community also creates queer context and meaning through the joint production work. Her films have been shown at film festivals all over the world – Hong Kong, Taipei, Sydney, London, Paris, New York, Tunis, Mexico City, Sarajevo, Amsterdam, Berlin, Stockholm and many other places. As a natural extension of her filmmaking, Östberg has in recent years started working as an intimacy coordinator.

The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus by Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists (2023, 10 min)

From a feature erotic fantasy musical under production.

The angels have given the Captain of the Sea Butches the holy assignment to travel to a lesbian bar on Venus to get hold of the strongest vibrator in the whole universe – the weapon needed in the fight to destroy the tall tower of the evil gentrifiers. But to get to the vibrator she first has to offer her hands to the two terrifying and tempting Tentacle Femmes, and they just invited her to the darkroom…

Lasse Långström is a film director and artist with a punk based approach to film production. Collaborating with friends in the making of anarchist musicals and awareness raising homoeroticism.
The homosex syndicate of precarious avantgarde artistist is network of artist on the verge of break-trough/down.


Zafira Vrba Woodski is a Swedish-Czech artist, curator and expert in trans issues, Sweden. Zafira’s work draws from queer historiography, chosen kinship and contemporary archeology and encompasses digital media, performance, video, sound, textile and pedagogy.
Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke
Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke. Foto av Oliver Jähnke.
Oliver Jähnke
Oliver Jähnke.
Stygn av Leo Correia de Verdier
Stygn av Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson.
Leo Correia de Verdier
Leo Correia de Verdier. Foto av Anna Drvnik.
Spermahoran
Spermahoran av Anna Linder. Foto av Maja Borg. Stygn av Anna Linder.
Anna Linder. Foto av Del LaGrace Volcano
Anna Linder. Foto av Del LaGrace Volcano.
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand.
Leif Holmstrand
Leif Holmstrand.
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao.
Jon Aagaard Gao
Jon Aagaard Gao.
Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt
Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt.
Professor Rory/Mille Bostedt
Professor Rory/Mille Bostedt.
Honey and Glitter av Marit Östberg
Honey and Glitter av Marit Östberg. Foto av Sara Moralo.
Marit Östberg
Marit Östberg. Foto av Toni Karat.
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström och The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists.
Lasse Långström
Lasse Långström.
Zafira Vrba Woodski
Zafira Vrba Woodski.