Skip to content
Main content begins here

Embodied – Queer Craft på Steneby konsthall

Filmprogrammet Embodied är kuraterat av Zafira Vrba Woodski i samarbete med SAQMI, Röhsska museet och Steneby konsthall. Det har har tidigare visats på Röhsska museet under West Pride i juni och på Cinema Queer i Stockholm i oktober.


Kvällens program:
Mer info om varje film finns längre ner på sidan.

18.00 – 19.00 Akt 1 (ca 50 min).
Kort introduktion och Välkomnande

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke
Stygn av Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson
Spermahoran av Anna Linder
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao

19-19.15 – Paus
Vi bjuder på fika i pausen

19.15-20.00 Akt 2 med erotiska filmer, följt av presentation av Fredy Clue
Observera att filmvisningsdelen av denna akt har åldersgränsen 15 år.

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow  av Professor Rory/Mille Bostedt
Honey and Glitter av Marit Östberg
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists

Efter filmerna och presentationen får publiken tillfälle att ställa frågor till Anna Linder och Fredy Clue.


Mer om filmerna som visas:

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume
Oliver Jähnke / Sverige / 2022 / 14 min

Fredy Samuel Lundh aka FredyClue är en folkmusiker som spelar det svenska instrumentet nyckelharpa. Fredy är också geniet bakom den icke-binära folkdräkten Bäckadräkten. I den här videon berättar hen om kostymen och hur den blev till, men även om hur den smälter samman med hens upptäckt av den egna könsidentiteten.

Stygn
Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson / Sverige / 2013 / 5:18 min

Leo spelar musik på sin symaskin. Stygn är en sorts musikvideo till låten med samma namn. Från det vardagliga arbetes koncentration kommer musik och genom den öppnas dörrarna till en verklighet där enhörningar kanske finns och tittar på dig med allvarliga ögon, även om de ser lite alldagliga ut. Symaskinen har sedan den uppfanns i slutet på 1700-talet blivit ett av världens vanligaste instrument. Miljoner människor spelar dagligen på sina symaskiner, men, kanske på grund av instrumentets låga status, har få av dem tagit sitt musicerande till en professionell nivå och presenterat det för publik.

Spermahoran
Anna Linder / Sverige / 2016 / 12 min

En queer experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar och på vilket sätt. Dessa kroppar som normaliserar oss till kön när vi vill reproducera oss själva. Om viljan att ge bort den möjligheten till någon annan och den gemensamma längtan och försöken att bli gravida tillsammans.

Awakening Film (Will Never Happen)
Leif Holmstrand / Sverige / 2020 / 3 min

Awakening Film (Will Never Happen) från 2020 filmades i malmöbiografen Panora under konsteventet Fish Tank, och är ett ceremoniellt bild- och ljudexperiment inspirerat av bland annat Maya Derens praktik. Filmen dokumenterar en konsthappening eller ett performanceverk, och bild och ljud bearbetas till en tidsupplöst dröm utan dramatisk handling, men med följbara mikroförlopp vilka löper både framlänges och baklänges genom filmens hela längd. Syskonfilmen Awakening Film (First Square) är en kvadratisk svartvit stumfilm bestående av material från samma tillfälle, arrangerat på ett annat vis. Filmerna bör aldrig någonsin visas vid samma tillfälle.

QUEER EMBODIMENT
Jon Aagaard Gao / Sverige / 2023 / 15 min

(som i att förkroppsliga erfarenheter, som i att be gay, do queer, take care, som i att skapa queer filmhistoria utan vita med dreads)

Idén började faktiskt i frustration över alla vita med dreads som jag såg i Queer Moving History – del 2 och så började jag gräva i mitt egna QMH arkiv och se där – där fanns inga vita med dreads!

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow 
Professor Rory/Mille Bostedt / Sverige / 2019 / 6 min

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow är en presentations film för det futuristiska företaget Progressive Genitalia. Progressive Genitalia, ett framtidsföretag som skapar dina drömgenitalier med hjälp av bioteknik och CRISPR/cas9. Filmen visas oftast i kombination med ett performance av Professor Rory som är vetenskapspersonen bakom Progressive Genitalia. I tre enkla steg designar och skapar du dina drömgenitalier. Filmen visar en slideshow av olika Alien liknande kön likt en orderkatalog och förklarar deras funktioner. I slutet klär professorn av sig och visar sina egna modifierade genitalier. Ni som bara ser filmen får utifrån vad som sägs fantisera fram hur det ser ut.

Honey and Glitter
Marit Östberg / Sverige / 2019 / 16 min

En rustning av glitter, honungsbondage och känslan av att vara inuti en livmoder. Honey and Glitter är en undersökning av kroppen och hur den kan beröra världen på nytt.

The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus 
Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists / Sverige / 2023 / 10 min

Från en erotisk fantasymusikal för tillfället under produktion.

Änglarna har gett Sjöbutcharnas Kapten det heliga uppdraget att bege sig till en lesbisk bar på Venus för att få tag på den starkaste vibratorn i hela universum – vapnet som behövs för att rasera de onda gentrifierarnas torn. Men för att komma åt vibratorn måste hon först ge sin hand till de förföriska tentakel-femmesen, och dom bjöd precis med henne till darkroomet…


Programpunkten genomförs med stöd av Kulturrådet.

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke
Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke. Foto av Oliver Jähnke.
Stygn av Leo Correia de Verdier
Stygn av Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson.
Spermahoran
Spermahoran av Anna Linder. Foto av Maja Borg. Stygn av Anna Linder.
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao
Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt
Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt
Honey and Glitter av Marit Östberg
Honey and Glitter av Marit Östberg
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström och The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström och The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists