Skip to content
Main content begins here

SAQMI och Cinema Queer presenterar: Embodied – Queer Craft

SAQMI är tillbaka på Cinema Queer och har fått nyckeln till ett av Stockholms hemligaste rum – Silon. Här blir det berättelser om Bäckadräkten, gemensamma ritualer av helande genom kraften av radikal ömhet och SAQMIs kortfilmspaket Embodied – ett filmprogram om Queer Craft kuraterat av Zafira Vrba Woodski.

Efter filmvisningen blir det performance med FredyClue vars queera folkdräkt Bäckadräkten berättas om i filmprogrammet.

Biljetter finns här. Med denna paketbiljett för du tillträde till hela programmet på Silon 5 oktober 18.00 – 23.00.


ENGLISH
Cinema Queer and SAQMI present a whole night program on Queer Craft!

SAQMI is back at Cinema Queer and has received the key to one of Stockholm’s most secret rooms – Silon. Here there will be stories about the Bäckadräkten, communal rituals of healing through the power of radical tenderness and SAQMIS short film package Embodied – a film program and talk about Queer Craft. Curator: Zafira Vrba Woodski.

SCHEDULE
18.00 – The Silo’s history and beer tasting
18.30 – Performance: I Want to Create Beautiful Things but I’m Full of Rage
19.15 – Short films: SAQMI presents – Embodied. Curator: Zafira Vrba Woodski.
21.00 – Performance: Bäckadräkten – Swedens first non binary folk costume by Fredy Clue

TICKETS
With the SAQMI Silon’s package ticket you get access to the entire program at Silon 5 October 18.00 – 23.00.

FILM PROGRAM
Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume
Oliver Jähnke / Sverige / 2022 / 14 min

Fredy Samuel Lundh aka FredyClue är en folkmusiker som spelar det svenska instrumentet nyckelharpa. Fredy är också geniet bakom den icke-binära folkdräkten Bäckadräkten. I den här videon berättar hen om kostymen och hur den blev till, men även om hur den smälter samman med hens upptäckt av den egna könsidentiteten.

Stygn
Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson / Sverige / 2013 / 5:18 min

Leo spelar musik på sin symaskin. Stygn är en sorts musikvideo till låten med samma namn. Från det vardagliga arbetes koncentration kommer musik och genom den öppnas dörrarna till en verklighet där enhörningar kanske finns och tittar på dig med allvarliga ögon, även om de ser lite alldagliga ut. Symaskinen har sedan den uppfanns i slutet på 1700-talet blivit ett av världens vanligaste instrument. Miljoner människor spelar dagligen på sina symaskiner, men, kanske på grund av instrumentets låga status, har få av dem tagit sitt musicerande till en professionell nivå och presenterat det för publik.

Spermahoran
Anna Linder / Sverige / 2016 / 12 min

En queer experimentell film om ofrivillig barnlöshet i en värld där de normativa heterosexuella relationerna sätter reglerna för vem och vilka som får bli föräldrar och på vilket sätt. Dessa kroppar som normaliserar oss till kön när vi vill reproducera oss själva. Om viljan att ge bort den möjligheten till någon annan och den gemensamma längtan och försöken att bli gravida tillsammans.

Awakening Film (Will Never Happen)
Leif Holmstrand / Sverige / 2020 / 3 min

Awakening Film (Will Never Happen) från 2020 filmades i malmöbiografen Panora under konsteventet Fish Tank, och är ett ceremoniellt bild- och ljudexperiment inspirerat av bland annat Maya Derens praktik. Filmen dokumenterar en konsthappening eller ett performanceverk, och bild och ljud bearbetas till en tidsupplöst dröm utan dramatisk handling, men med följbara mikroförlopp vilka löper både framlänges och baklänges genom filmens hela längd. Syskonfilmen Awakening Film (First Square) är en kvadratisk svartvit stumfilm bestående av material från samma tillfälle, arrangerat på ett annat vis. Filmerna bör aldrig någonsin visas vid samma tillfälle.

QUEER EMBODIMENT
Jon Aagaard Gao / Sverige / 2023 / 15 min

(som i att förkroppsliga erfarenheter, som i att be gay, do queer, take care, som i att skapa queer filmhistoria utan vita med dreads)

Idén började faktiskt i frustration över alla vita med dreads som jag såg i Queer Moving History – del 2 och så började jag gräva i mitt egna QMH arkiv och se där – där fanns inga vita med dreads!

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow 
Professor Rory/Mille Bostedt / Sverige / 2019 / 6 min

Progressive Genitalia – the infomercial slideshow är en presentations film för det futuristiska företaget Progressive Genitalia. Progressive Genitalia, ett framtidsföretag som skapar dina drömgenitalier med hjälp av bioteknik och CRISPR/cas9. Filmen visas oftast i kombination med ett performance av Professor Rory som är vetenskapspersonen bakom Progressive Genitalia. I tre enkla steg designar och skapar du dina drömgenitalier. Filmen visar en slideshow av olika Alien liknande kön likt en orderkatalog och förklarar deras funktioner. I slutet klär professorn av sig och visar sina egna modifierade genitalier. Ni som bara ser filmen får utifrån vad som sägs fantisera fram hur det ser ut.

Honey and Glitter
Marit Östberg / Sverige / 2019 / 16 min

En rustning av glitter, honungsbondage och känslan av att vara inuti en livmoder. Honey and Glitter är en undersökning av kroppen och hur den kan beröra världen på nytt.

The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus 
Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists / Sverige / 2023 / 10 min

Från en erotisk fantasymusikal för tillfället under produktion.

Änglarna har gett Sjöbutcharnas Kapten det heliga uppdraget att bege sig till en lesbisk bar på Venus för att få tag på den starkaste vibratorn i hela universum – vapnet som behövs för att rasera de onda gentrifierarnas torn. Men för att komma åt vibratorn måste hon först ge sin hand till de förföriska tentakel-femmesen, och dom bjöd precis med henne till darkroomet… 

Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke
Queers of the World, Sweden’s First Nonbinary Folk Costume av Oliver Jähnke. Foto av Oliver Jähnke.
Stygn av Leo Correia de Verdier
Stygn av Leo Correia de Verdier och Roger Ericsson.
Spermahoran
Spermahoran av Anna Linder. Foto av Maja Borg. Stygn av Anna Linder.
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand
Awakening Film (Will Never Happen) av Leif Holmstrand.
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao
QUEER EMBODIMENT av Jon Aagaard Gao.
Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt
Progressive Genitalia – the infomercial slideshow av Professor Rory/Mille Bostedt.
Honey and Glitter av Marit Östberg
Honey and Glitter av Marit Östberg. Foto av Sara Moralo.
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström och The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists
The Lesbian Darkroom Fisting Operetta on Venus av Lasse Långström & The Homosex Syndicate of Precarious Avant Garde Artists.
Cinema Queer performance av Fredy Clue
Performance av Fredy Clue
Presentation från SAQMI på filmvisningen i samarbete med Cinema Queer