Skip to content
Main content begins here

Trans Awareness Week featuring SAQMI

Under Trans Awareness Week, 14 – 20 November 2021, kommer SAQMI att delta med flera filmer till veckans olika teman.
Mer information om Trans Awareness Week finns HÄR,

Hitta huvud eventet (Facebook) för veckan HÄR

Trans Art Day 
Söndag 14 november
Plats: Kvinnofolkhögskolan

kl. 18:30-19:30: SAQMIs filmprogram:

Zafira Vrba Woodski I’m continuously crying tears of estrogen and tears of testosterone (Jag gråter konstant tårar av östrogen och tårar av testosteron)
(2020, 5 min. Eng tal, eng text)
Historien om människor som bryter mot de förväntade normerna i samband med kön och sexualitet är ganska extrem. Våra trans- och queera förföräldrar har upplevt både kärlek och hat, ibland samtidigt. Jag sörjer ständigt alla de vänner, älskare, partners och föräldrar som dog alldeles för tidigt. Jag minns dem alla. Må deras minne bli en revolution. I filmen spelar Zafira en gråterska med tårar av hormongel.Testosteronet är från en vän som dog 2020. Östrogenet är Zafiraseget.

Zafira Vrba WoodskiDeath is my pronoun (död är mitt pronomen)
(2020, 14 min. Eng tal, Sv text)
Att vara trans handlar om liv och dödTrots det har jag aldrig träffat en transperson som är rädd för dödenTrans är något som borde firasatt leva könsfrittuppleva könseuforiutforska liminalitetgestalta kaos och kreativitetförkroppsliga revolutionär tidatt uttrycka sig bortom språketDessa är bara några av våra gåvor. Vårt mod är en revolution. Death is my pronoun tar oss på en resa från 1600-talets häxprocesser fram till idag, men ger oss även en blick in i framtiden.

Matti Arbiv och Tekla AnderssonBlossom 
(2019, 13 min, Svenskt tal, English subtitles)
För queera barn utspelar sig sällan tonåren så som vi ser i filmer och som vi hör våra cishet-kompisar beskriva. Jag varken kysstes eller drack eller festade. Jag kände mig moraliskt överlägsen. Avundsjuk och överlägsen. Jag fick lära mig att offra mig själv för något större och viktigare. Sen kraschade jag. Jag kraschade och dog och min livlösa kropp kastades ut i rymden tills den slutligen landade i ett annat universum, där jag väcktes till liv igen. Ingen där visste om att jag hade dött. Ingen visste hur långt jag hade rest och hur det var att förlora all stadig grund och flyta omkring i tomhet.

August Joensalo Space is Quite a Lot of Things (Rymden är ändå ganska mycket
(2021, 11 min, Swedish and English language, English subtitles)
Nyfikenhet på en värld utan kön sätter oss på en resa genom en värld av maneter och discofarbröder, skapar utrymme för fyra transpersoner att dela hur de förhåller sig (eller inte) till sitt eget kön, föreställer sig visioner av sin egen queera utopi och avslöjar om kön kan kännas i tårna.

***Q&A med Anna Linder, SAQMI och Matti Arbiv efter visningen. Max 30 min.

Sex workers’ rights
Tisdag 16 november
Plats: Kvinnofolkhögskolan

kl. 17:00-17:45 SAQMIs filmprogram:

Tove PilsWork in progress, extract from Labor – Cyd and Gerry 
(2021, 8 min, English)
Råmaterial från Tove Pils pågående dokumentärfilmsprojekt Labor (arbetstitel) om queera sexarbetare i San Francisco. Tove började filma 2010 och har filmat till och från sen dess. Projektet kommer att bli en långfilm så detta är en inblick i materialet där det befinner sig nu mitt i klipp-processen och med kommande filmning och ljudläggning kvar.

I sina filmer behandlar Tove Pils teman som rör sexualitet, makt, genus, och gränsöverskridanden Tove arbetar både dokumentärt och med fiktion. Tove har tidigare regisserat Take my sex away (2007) Att inte sprängas (2008), Push Me (2014) och Socker Olja Tallbarr Vatten (2021).

Daniel AguirreUna Telenovela de Guapas a collective film with Armario Abierto
(2020, 21.59 min, Spanskt tal, English subtitles)
I Manizales, Colombia, samlas en grupp bestående av HBT-aktivister, teaterskådespelare och filmskapare för att skapa en film på ett gemensamt språk: det latinamerikanska “telenovelas” -språket (eller såpoperor på engelska). Från ritualer med vit magi till idéer om kärlek, religion och polisförtryck, utforskar detta projekt hur man kan använda film som ett verktyg för social inkludering. Armario Abierto är ett kollektiv som leds av en grupp sexarbetare och transkvinnor från staden Manizales i Colombia. De grundades 2010 och har sedan dess genom kreativ och konstnärlig aktivism bedrivit transfeministisk politik i sin hemstad Manizales, Colombia, genom föreställningar, filmer, en gatutidning (Notiguapas) och även teaterpjäser.

Daniel Aguirre är från Manizales, Colombia. Han har tidigare studerat dokumentärfilm vid universitetet i Bordeaux i Frankrike och detta är hans MFA-filmprojekt vid HDK-Valand. Han är intresserad av de pedagogiska aspekterna av dokumentärfilm och dess användning i sociala/politiska processer.

Bash back trans hate!
Torsdag 18 november
Plats: Frilagret

kl. 17:00-18:00 SAQMI filmvisning:

Filmer av Lasse Långström

Systerskap och Tuggummi 
(2013, 2:50 min, Svenska)
Femme-solidaritet i det offentliga rummet.

Allsång mot Sverigebönen 
(2010, 3:43 min, Svenskt tal, English subtitles)
Homosexuell allsång mot högerkristet nationaldagsfirande.

Robert Frank 
(2013, 5:31 min, Svenska, English subtitles)
En betraktelse över samtidskonsten och den manliga konstprofessorn övergår i en våldsam sexualexorcistisk intervention.

Vreden 
(2020, 5:22 min, Svenska, Music video with Swedish Lyrics)
Långt norrut, i det lilla landet sverige, sluts en ohelig allians mellan kristdemokrater, moderater och sverigedemokrater. Men i skogen väntar sagoväsen beredda att slå tillbaks.
En film av Lasse Långström, Kim Ekberg & Sara Parkman 

Lasse Långström, a.k.a. Antiffa Vänsterfitta, har arbetat med film och i sitt queera community i Göteborg i 15 år. För tillfället arbetar Långström mycket i Tyskland och gör där konst, film och ett femme-centrerat kulturhus. Många genrer och hybridformer passar in i Lasses filmiska värld. Här kan du hitta kort- och långfilmer, anarkistiska musikaler, videoverk, dokumentärer, homoporr och musikvideor. Bara under de senaste två åren har fyra filmer spelats in i en rasande takt, som visar upp en queer rörelse och subkultur, och iscensättning av dess kamper, konflikter, visioner och fantasier. Här blandas politik och humor i en camp, fabel och fantasy-estetik.

***Q&A med SAQMI och Lasse Långström efter visningen. Max 30 min.


SAQMIs medverkan möjliggörs med stöd av Kulturrådet.

Trans Awareness Week 2021
Anna Linder presents SAQMI film program for 'Sex workers’ rights'
Panel Samtal with Anna Linder, Matti Arbiv and Elliot Hagström
Panel Samtal with Anna Linder, Matti Arbiv and Elliot Hagström
Sam Message presents SAQMI film program for 'Bash back trans hate!'
Conversation between Sam Message and Lasse Långström during 'Bash back trans hate!'
Conversation between Sam Message and Lasse Långström during 'Bash back trans hate!'
Lasse Långström during 'Bash back trans hate!'