Skip to content
Main content begins here

The Queer Gaze #3 Curated by: Leif Holmstrand

2023 presenterar Oceanen sin allra första litterära programserie, The Queer Gaze. Till ett antal tillfällen har vi bjudit in queera poeter och författare att utifrån ett tema kurera en kväll på Oceanens scen. Begreppet “The Male Gaze” myntades av Laura Mulvey för att beskriva den blick som betraktar kvinnor som objekt för heterosexuella mäns njutning. Som ett svar på detta uppkom även “The Female Gaze”, ett sätt att omstörta objektet och positionera kvinnor som betraktare. Med programserien The Queer Gaze spinner Oceanen vidare på termerna med den queera blickens dekonstruerande av alla könsbaserade maktdynamiker genom att låta författarna agera subjekt och därmed berätta sina historier själva.


Till det tredje tillfället av The Queer Gaze har den Malmöbaserade författaren och konstnären Leif Holmstrand bjudits in att kurera en kväll. Det kommer att bli en fullspäckad kväll på temat Övergångar som ständigt kommer att bjuda på nya överraskningar.

ÖVERGÅNGAR är en antistraight kväll med steppande hälsningar till Félix González-Torres, konstljud från outgrundliga källor, litterär läsning, scensamtal och konsert. Medverkande är Valeria Bergmontt aka Jairo Butcharnas Butch, Samuel Martín, Leif Holmstrand och Maja Darkest Karlsson. Bandet Born Without Hands kanske kör ett märkligt nummer också. 

Leif Holmstrand, författare, konstnär och musiker har satt ihop kvällens program, aktuell med romanen Kartritartornet, Pequod Press. 
Valeria Bergmontt är bland annat drag king, mer känd som Jairo Butcharnas Butch. 
Samuel Martín är elektronmusiker och flera andra saker. 
Maja Darkest Karlsson är en mångfacetterad musiker som fritt rör sig mellan rap, pop och electronica.The Queer Gaze arrangeras av Oceanen i samarbete med QRAB, SAQMI, ABF Göteborg och Västra Götalandsregionen samt med stöd av Kulturrådet.

Grafik av Oceanen.