Skip to content
Main content begins here

Malmö: SAQMI filmprogram på Youth Pride

Du ska nog se att det går över av Sander C. Neant Falk (2003, 74 min) Svenskt tal

Visas kl. 14:00 i caféet Arena 305, Youth Pride Malmö.

Åskådaren bjuds in i ett brokigt tonårs-landskap av rädsla, ilska, utanförskap, men framförallt av mod och lust. Det handlar om att våga lita till sin egen vilja och känsla. Att ta den på allvar även när det betyder att trotsa omgivningen och dess konventioner.

Det var när My blev kär i Scully i Arkiv X som hon förstod att hon gillade tjejer. Ingen annan fick veta så klart. För hur ska man som 14-åring berätta för hela släkten och kompisarna att man är lesbisk? Fast hur ska man kunna låta bli?

Filmen Du ska nog se att det går över har spelats in under fyra år och är resultatet av ett unikt projekt med material direkt från tonårsgarderobens dunklaste vrår. My, Joppe och Natalie har låst dörren, slagit på kameran och berättat allt. Om mamma och pappa som inget vet, om NO-läraren som säger att det är fel i generna på homosexuella, om att bo i ett samhälle där alla vet allt om alla. Om Fucking Åmål, fast på riktigt! Om att växa upp som homoagent i en heterovärld.

Filmen är ett djärvt collage av tekniker och medier som DV-cam, gamla arkivbilder och Super 8 vilka ackompanjeras av ett digert soundtrack med artister som Stina Nordenstam, Ani DiFranco och Eva Dahlgren. Åskådaren bjuds in i ett brokigt tonårs-landskap av rädsla, ilska, utanförskap, men framförallt av mod och lust. Det handlar om att våga lita till sin egen vilja och känsla. Att ta den på allvar även när det betyder att trotsa omgivningen och dess konventioner.”


SAQMI kortfilmsblock Queer Moving History – del 1

Engelskt tal med svensk text

Onsdag den 6 juli hela dagen

Visas hela dagen 12:00-19:00 i Filmrummet på Arena305

Programinnehåll:

Susana – Susana Blaustein Munoz (1980, 25 min)
I sitt självbiografiska porträtt lämnar Susana hemlandet Argentina, för att leva sitt liv utanför det kulturella trycket från den latinamerikanska samhälls- och familjestrukturen. Susana väver samman ett collage med sin familj, systern och sina älskarinnor. Hon blandar foton, amatörfilmer och animationer för att gestalta en personlig och privat berättelse, likt en dagbok i rörliga bilder. Filmen är också ett möte mellan två systrar som valt olika sätt att leva sina liv. Susana är en politiskt viktig film som blev censurerad i hemlandet. Filmen Susana är en av de allra första svenska lesbiska historier som skildras på film.

Manhood – Mia Engberg (1999, 10 min)
Att vara kvinna och sen bli man när du lever tillsammans med en flata som kanske är bög… Vad är manlighet? Blir du en bättre man om du har upplevt hur det är att vara kvinna? En film om icke-binär identitet i 90-talets San Francisco, gjord i en tid då transaktivismen och queer-begreppet ännu inte hade nått Sverige.

Gender Queer: Qu’est-Ce Que C’est? – Del LaGrace Volcano with Cara Lavan (2005, 5 min)
Del LaGrace Volcano ger sig ut i staden för att fråga befolkningen vad som gör en till man eller kvinna? Det visar sig finnas många svar på den frågan och vi får följa med på en underhållande rundtur på Londons gator.

Arena 305 Youth Pride
Arena 305 Youth Pride Malmö 2022