Skip to content
Main content begins here

Queer Moving History 1 – Stenungsund November 8, 2020

På grund av de nya restriktionerna tvingas vi ställa in arrangemanget som vi gör ihop med RFSL Sjuhärad, QRAB och ABF Västra Götaland. Vi återkommer med nya datum i framtiden.

QUEER * MOVING * HISTORY

Relaxed Sunday program at Restaurang Ti amo in Stenungsund at 13:00-16:00.

November 8th 2020. Time: 13.00-16.00

13.00 Opening of the exhibition:
Ett Queert Här – berättelser från några av oss alla and the timeline
Det Har Hänt – nedslag i hbtqi-historien 1869-2020.
The exhibition at Ti amo will be open until December 5th.

14.00 Film Screening + talk:
Del LaGrace Volcano (with Cara Lavan) – Gender Queer: Qu’est-Ce Que C’est? (US/UK/Sverige, 2005, 5:50 min). Susana Blaüstein Munoz – Susana (US/Sverige/Argentina, 1980, 25 min). Mia Engberg – Manhood (US/Sverige, 1999, 10 min).
Screening 50 min + Talk 15 min.
All films with English dialogue and Swedish subtitles.

Limited seats. Book your seat: 0303-88859.

Facebook event
Restaurang Ti amo – Pizzeria and Sportsbar


Svenska nedan:

QUEER * MOVING * HISTORY

8 november 2020 kl. 13.00-16.00

13.00 Vernissage för utställningen
Ett Queert Här – berättelser från några av oss alla och tidslinjen
Det Har Hänt – nedslag i hbtqi-historien 1869-2020.
Som sedan finns på Ti Amo fram till 5 december.

14.00 Filmvisning + efterföljande samtal:
Del LaGrace Volcano (with Cara Lavan) – Gender Queer: Qu’est-Ce Que C’est? (US/UK/Sverige, 2005, 5:50 min). Susana Blaüstein Munoz – Susana (US/Sverige/Argentina, 1980, 25 min). Mia Engberg – Manhood (US/Sverige, 1999, 10 min).
Filmvisning ca 50 min + 15 min samtal.
Alla filmer visas med engelskt tal och svenska undertexter.

Begränsat antal platser,
boka din plats via 0303-88859

Facebook event

Filmvisning och utställning av och med SAQMI, RFSL SJUHÄRAD, QRAB.
Med stöd från Västra Götalandsregionen, Kulturmiljonen GR och ABF Västra Götaland

MER INFO:
Del LaGrace Volcano är konstnär med fotografi och performance som huvudsaklig inriktning. Har gjort ett flertal filmer som ingen tidigare har samlat in eller katalogiserat. Del bor i Örebro med sin familj sedan många år. Del LaGrace Volcano ger sig ut i staden för att fråga befolkningen vad som gör en till man eller kvinna? Del LaGrace Volcano är en av anstiftarna till den polyamorösa perversa queerkulturen. Volcano är utbildad som fotograf och arbetar med installationer, performance och film och ställer frågor kring iscensättandet av genus på flera plan, särskilt ifrågasättandet av maskulinitet och femininitet.

Susana Blaüstein Munoz är en argentinsk konstnär som blev kär i en svensk tjej och gjorde en film om det. Filmen blev censurerad i hemlandet som flera av hennes andra politiska filmer. Filmen Susana är en av de allra första svenska lesbiska historier som skildras och som bör ingå i ett svenskt kulturarv. Susana bor numera i Buenos Aires.

Mia Engberg är en av Sveriges mest kända och etablerade filmskapare, med en produktion som rymmer korta dokumentärer om gay skinheads och djurrättsaktivister till poetisk långfilm som undersöker autofiktion, tid och passion. Mia var curator och producent för Dirty Diaries – 12 shorts of feminist porn, ett konstprojekt som utgick från den queera blicken. Engberg arbetar för tillfället på en trilogi med långfilmer som undersöker den visuella tystnaden; ett filmspråk som närmar sig tystnad och mörker. Belleville Baby hade premiär på Berlinale 2013 och den andra delen Lucky One 2019. Mia Engberg var en av medlemmarna i det feministiska ska-bandet Vagina Grande och är för närvarande forskare på Stockholms Konstnärliga Högskola.

Det Har Hänt – nedslag i hbtqi-historien 1869-2020
En utställning, en tidslinje, nedslag i det som är historien. Här ges utdrag ur och presenteras personer som spelat en viktig roll i kampen för lika rättigheter. Vi rör oss från 1896 till idag, genom världsdelar och bygder och presenterar lite av allt som skett och lite av det som fortfarande återstår att göra. Utställningen är sammansatt av Stina Nilss/RFSL Sjuhärad.
“Det Har Hänt – nedslag i hbtqi-historien 1869-2020” (Tidslinje/föreläsning/samtal, 2019, RFSL Sjuhärad)

Ett Queert Här – berättelser från några av oss alla
Vi vet att vi är många: vi arbetar inom vården, som chaufförer, med kultur, på kommun, är arbetslösa. Vi studerar och läser kvällskurser, vi är konstnärer och idrottare. Vi bor i lägenheter, på gårdar, i stugor och i kollektiv. Vi mår bra och vi mår dåligt, vi trivs och vantrivs. Vi kommer från jordens alla hörn, tycker om att resa och har ett hem där vi får vara oss. Vi är helt enkelt olika, och det vill vi berätta om i denna utställning – där vi samlar några ur den breda och brokiga skara som är hbtqi eller närstående till hbtqi-personer i Sjuhärad. “Ett Queert Här – berättelser från några av oss alla” (Utställning/berättelser/foto/samtal, 2019, RFSL Newcomers Sjuhärad)

SAQMI och RFSL Sjuhärad äger gemensamt projektet och ansvarar tillsammans för planering, genomförande och uppföljning. Projektet genomförs i samarbete med QRAB.

Tillsammans med lokala aktörer, där samarbete redan finns eller inleds med. Under hösten 2020 och vinter, vår 2021 kommer projektet Queer Moving History att besöka ett antal platser och där låta ett kuraterat program möta plats, invånare och besökare. Projektet rör sig i Göteborgsregionen samt Sjuhärad.

I samarbete med kommuner i Göteborgsregionen och Sjuhärad samt ABF Västra Götaland och Kulturmiljonen Göteborgsregionen

Restaurang Ti amo – Pizzeria and Sportsbar

Restaurang Ti amo
Susana
Photo from the film Susana
Gender Queer
Photo from the film Gender Queer: Qu’est-Ce Que C’est?
Manhood
Photo from the film Manhood