Skip to content
Main content begins here

Online: Film & samtal – Vi finns överallt – February 6th 2021

This program is in Swedish

Göteborg Konst och SAQMI bjuder in till filmvisning och samtal:

Filmprogrammet Vi finns överallt – Ett musikaliskt Göteborgsäventyr med Superlebban i spetsen visar på platser i Göteborg där händelser har ägt rum som synliggjort queera existenser. Programmet spänner över 40 års queer aktivism och filmisk historia. Curator för filmprogrammet är Anna Linder, SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images.

”Vi finns i hyddor bland träden i Majorna och i Färjenäs skogar. Du hör våra röster från olika håll i stan. Vi sjunger, dansar, hånglar och skriker oss fram på Gustav Adolfs Torg, Götaplatsen, Kungsportsplatsen, i Biskopsgården, Brunnsparken och längs Avenyn. Vi finns överallt precis som Eva Warberg sjunger i filmen ”Överallt” av Christina Kjellsson och Owe Dahlström, om RFSL Göteborg från 1995.”

Efter filmvisningen följer ett samtal med utgångspunkt i filmerna tillsammans med Eva Warberg, Erika Gustafsson och Lennart Andersson. Moderator: Anna Linder.

ZOOM: https://gu-se.zoom.us/j/69626574676

Facebook event

14:40-15:00 Tid för teknisk support
15:00 Kort introduktion av Anna Linder
15:10 Filmprogram via länk (skickas ut i chatten på Zoom)
16:20 Samtal (till ca 17:15)

Ingen föranmälan krävs. För att delta behöver du bara klicka på länken till Zoom.
Filmerna har svenskt tal. Samtalet kommer att hållas på svenska.
Samtalet är livestreamat men kommer att spelas in. Du kan ta del av det i efterhand här.

Filmer som ingår i programmet är:

  • Superlebban, 2004, 4 min. En trailer till Eufemias Film Fest 2004 av aktivistkollektivet Eufemia.
  • YMN, 2020, 1:40 min. En trailer till Cinema Queer 2020 av Lasse Långström.
  • Ask for more, 2021, 3 min. En film av Sara Mahamad, Elin Hjerthén och Tova Östman
  • Världsrekord i homohångel av Nätverket Hångla Mera, 2005, 15 min. Dokumentation av aktivistkollektivet Eufemia.
  • Allsång mot Sverigebönen, 2010, 3:43 min. En film av Göteborgs Förenade Musikalaktivister, Lasse Långström och Leo. P.
  • Sommarfakta SVT, 1981, 13 min. Inslag från Sommarfakta SVT den 23 juli 1981. Intervju med Allan Hellman, tal och sång i Brunnsparken med tåg längs Avenyn och utdelning av Allan Hellman-priset.
  • Superlebban på nya äventyr, 2020, 2:53 min. En film av Aquarius.
  • Musikalnumret Transkampens Änglar, utdrag ur långfilmen Folkbildningsterror, 2014, 6:30 min. En film av Antiffa Vänsterfitta och Göteborgs Förenade Musikalaktivister.
  • Överallt, 1995, 16 min. En film om RFSL Göteborg av Christina Kjellsson och Owe Dahlström.
  • Eva och Maria, 1983, 29 min. Den första kända svenska lesbiska filmen (ses på egen hand innan samtalet via SAQMI Play, visas inte i programmet).

Vi finns överallt är en del av en förstudie till det monument över Göteborgs hbtqi+historia som planeras uppföras i Göteborg. Monumentet är initierat av Göteborgs Stads HBTQ-råd genom Charles Felix Lindbergs donationsfond. Mer information finns på Göteborg HBTQI+historia

Läs mer om filmerna och samtalet nedan:

Erika Gustafsson är teaterpedagog, metodutvecklare och föreläsare om frågor som rör SRHR – sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter och jobbar just nu för Göteborgs Stad i SRHR-teamet. Erika har sin bakgrund inom feministisk aktivism, teater och hbtq-frågor. Ibland syns Erika som karaktären Superlebban.

Eva Warberg blev aktiv i den lesbiska rörelsen på Kvinnohuset i Göteborg 1979 och var med i olika musikgrupper på Huset för att sedan gå med i Lesbiska Feminister. Eva var med och startade Kvinnofolkhögskolan 1985 och arbetar sedan dess på skolan som lärare i genus, samhälle och religion. Eva jobbade med filmkurser på skolan i många år och har därför sett många deltagares alster under åren. Några av dessa personer har sedan fortsatt att göra film och dokumentera den queera kampen på många sätt.

Lennart Andersson gjorde stadsvandringar i Göteborg under många år och presenterade alltid göteborgarna och staden med ett intersektionellt perspektiv. Att promenaderna belyste en mångfald av möjliga existenser i stadsrummet var viktigt för Lennart. Han har beskrivit det som ett ”vandrande samtal”, där fokus har varit att visa på andra liv än de officiella och på så sätt försökt beskriva Göteborg och göteborgarna från en mängd olika vinklar. Genom vandringarna har Lennart velat verka för att dessa olika queera liv och verksamheter kan verka tillsammans och närma sig varandra, i ett öppet samhälle.

Anna Linder är verksam som konstnär, curator och kulturproducent framförallt inom området rörlig bild. Anna startade SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images 2017 som en förlängning av den konstnärliga forskning som hen gjorde på Akademin Valand 2013-2017. Inom forskningsprojektet gjorde Linder den queera experimentfilmen Spermahoran.


Eva och Maria, 1983, 29 min.
En film av filmkollektivet Tjejfilm

En positiv film om kärlek mellan två unga kvinnor. Filmen tar sikte på lyckan och glädjen i en lesbisk relation. Här finns den första förälskelsens osäkerhet och glädje. Vi följer Eva och Marias känslor, hur deras kärlek växer och mognar. Vi möter förståelse och tolerans men också fördomar och oförstånd från släkt och vänner.
Eva och Maria träffas och blir kära på körskolan. Filmen handlar om reaktioner från kompisar och föräldrar. En utbildningsfilm med syfte att ge en positiv bild av kärlek mellan två unga kvinnor. Filmen producerades av kvinnofilmkollektivet Tjejfilm, som också bidrog till den feministiska filmverksamheten på Kvinnohuset i Göteborg, där Kvinnobion arrangerade filmfestivaler, seminarier och workshops.


Program online den 6 februari kl. 15:00:

Superlebban, 2004, 4 min
En trailer till Eufemia Film Fest 2004 av aktivistkollektivet Eufemia

Filmen handlar om den lesbiska superhjälten Superlebban, som föddes 2003 i samband med att Erika Gustafsson skulle vara konferencier på Lesbisk Festival. Erika skulle stå på ett lastbilsflak och med hjälp av dans hålla igång en demonstration som gick uppför Avenyn. Någon timme innan start slängde Erika på sig lite grejer som fanns hemma, bland annat sydde hon fast pärlor på magen och gjorde en mantel av orange manchester. Åren därpå återkom Superlebban på festivalen, nu med ny tjusig mantel sydd av Linda Egeberg.

Inspelningsplatser: Inspelad i Göteborg samma dag som Göteborgsvarvet pågick, sommaren 2004. Inspelningsplatser är träkojan i minikollektivet i Majorna, längs Älvsborgsgatan, Coop Mariaplan, Kungsladugårdsskolan nära Plaskis.

Aktivistkollektivet Eufemia var en feministisk dokumentationsgrupp som genom film- och webbproduktion dokumenterade och synliggjorde kvinnors politiska verksamhet och kamp.

Tack till Eufemia för filmen, Erika Gustafsson för berättelsen och Karl Hedin för restaureringen.


YMN, 2020, 1:40 min
En trailer till Cinema Queer 2020 av Lasse Långström

Butcharnas Butch plockar svamp i skogen och får sig en glad överraskning.

Inspelningsplats: Hisingen, Färjenäs


Ask for more, 2021, 3 min
En film av Sara Mahamad, Elin Hjerthén och Tova Östman

Ask for more ger en inblick i hur en destruktiv relation kan se ut och kännas. Tanken av att vilja ha det bättre förblindar hur verkligheten ser ut. Filmen är ett urklipp från en musikvideo som släpps våren 2021.

Inspelningsplats: Frölunda

Tack till Paula Cardozo och Karius Larsdotter för tips.


Världsrekord i homohångel av Nätverket Hångla Mera, 2005, 15 min
Dokumentation av aktivistkollektivet Eufemia

Arrangerades den 12 februari 2005 av ”Nätverket Hångla Mera” som var en falang till ”Göteborgs Queerinstitut”. Antagligen sattes världsrekordet i att homohångla eftersom ingen ännu överträffat denna bedrift. Dokumentationen gjordes av Aktivistkollektivet Eufemia.

Inspelningsplats: Kungsportsplatsen

Tack till Malin Persson för att du delade dokumentationen. Tack för texter av Zafire Vrba och tack Lasse Långström för att du redigerade.


Allsång mot Sverigebönen, 2010, 3:43 min
En film av Göteborgs förenade musikalaktivister, Lasse Långström och Leo. P.

Homosexuell allsång mot högerkristet nationaldagsfirande.

Inspelningsplats: Gustaf Adolfs Torg


Sommarfakta SVT, 1981, 13 min (inslag nr. 3)

Intervju med Allan Hellman från Lysekil som grundade RFSL i Sverige 1950 och blev utnämnd till Sveriges modigaste man i tidningen SE 1950. Inslaget som sändes den 23 juli 1981 visar även delar från Homosexuella Frigörelsehelgen 22-24 maj 1981 med tal och sång av bland andra Jan Hammarlund i Brunnsparken. Demonstrationståget går längs Avenyn mot stora salen på Burgårdens gymnasium där Allan Hellman priset delas ut till Wenche Lowslow.

Inspelningsplatser: Brunnsparken, Avenyn, Burgårdens gymnasium.

Tack till Lars Nordborg för tipset om inslaget. Tack även till Sandra Linnell och SVT arkiv för snabbt agerande.


Superlebban på nya äventyr, 2020, 3:02 min
En film av Aquarius

Lesbisk festival var ett evenemang som arrangerades årligen mellan 2003 till 2007 av gruppen Lesbisk Aktion i Göteborg. Det var en helg med film, föreläsningar, fest och demonstration. Festivalen var mycket populär bland stadens flator och allra populärast var nog festivalens drottning: Den lesbiska superhjälten Superlebban. Men vad hände med denna älskade superhjälte när festivalen lade ned? Finns hon kvar? Vad gör hon nu?

Tack till Radhusflatorna och Biskopsgården Queer Outdoor Brigade!

Inspelningsplats: Biskopsgården


Musikalnumret Transkampens Änglar, utdrag ur långfilmen Folkbildningsterror, 2014, 6:30 min
Manus och regi: Antiffa Vänsterfitta och Göteborgs Förenade Musikalaktivister

Inspelningsplatser: Färjenäs, Älvsborgsbron, Avenyn, Götaplatsen

Synopsis till musikalfilmen Folkbildningsterror från 2014:
En vinklad skildring av den glädje, värme och ljuva musik som uppstår när självrättfärdiga kulturmarxister tar till vapen. I en propagandistisk kavalkad av tonsatta attacker mot samhällskroppen bjuds vi på punk-producerad underhållning fullspäckad med våld, kriminalitet, drogmotstånd och ett feministiskt uppvaknande bortom graven.


Överallt, 1995, 16 min
En film om RFSL Göteborg av Christina Kjellsson och Owe Dahlström

En informationsfilm om RFSL Göteborg från 1995. I filmen intervjuas deltagare i Prideparaden av Christina Kjellsson. Ulrika Stjernqvist, ordförande för RFSL Göteborg avdelning 2 berättar om verksamheten och vi får möta många människor i ett intervjukollage.Tack till RFSL rådgivningen och Folkhälsosekretariatet för att ni bekostat denna film som tillägnas de medverkande! Sång “Överallt” skriven och framförd av Eva Warberg tillsammans med RFSL:s kör Lucky Lips.

Inspelningsplats: RFSL kontoret Esperantoplatsen Göteborg, Götaplatsen utanför Stadsteatern och Kungsgatan.

Tack Christina Kjellsson för att du orkade gräva i garderoben och tack Wasa Foto för hjälp med filöverföringen från VHS.


Programmet görs i samarbete med HDK Valand – Högskolan för konst och design och med stöd från Kulturrådet.

Vi finns överallt
Grafisk bild av Helena Gudrunsdotter.
Lennart_Andersson_Anna_Linder
Lennart Andersson och Anna Linder i SAQMIs lokal under samtalet "Vi finns överallt". Foto av Malin Holgersson.
Lennart_Anna_Erika_Eva
Lennart Andersson, Anna Linder, Erika Gustafsson, Eva Warberg under samtalet "Vi finns överallt". Foto av Malin Holgersson.
Deltagare zoom
Deltagare i samtalet "Vi finns överallt". Zoom den 6e februari 2021. Foto av Malin Holgersson.
Superlebban 2004
Superlebban, 2004, 4 min. En trailer till Eufemias Film Fest 2004 av aktivistkollektivet Eufemia.
YMN
YMN, 2020, 1:40 min. En trailer till Cinema Queer 2020 av Lasse Långström.
Ask for more
Ask for more, 2021, 3 min. En film av Sara Mahamad, Elin Hjerthén och Tova Östman.
Homohångel
Världsrekord i homohångel av Nätverket Hångla Mera, 2005, 15 min. Dokumentation av aktivistkollektivet Eufemia.
Allsång mot Sverigebönen
Allsång mot Sverigebönen, 2010, 3:43 min. En film av Göteborgs Förenade Musikalaktivister, Lasse Långström och Leo. P.
Sommarfakta SVT
Sommarfakta SVT, 1981, 13 min. Inslag från Sommarfakta SVT den 23 juli 1981. Intervju med Allan Hellman, tal och sång i Brunnsparken med tåg längs Avenyn och utdelning av Allan Hellman priset.
Superlebban på nya äventyr
Superlebban på nya äventyr, 2020, 2:53 min. En film av Aquarius.
Transkampens änglar
Musikalnumret Transkampens Änglar, utdrag ur långfilmen Folkbildningsterror, 2014, 6:30 min. En film av Antiffa Vänsterfitta och Göteborgs Förenade Musikalaktivister.
Överallt_Arne_Nilsson
Överallt, 1995, 16 min. En film om RFSL Göteborg av Christina Kjellsson och Owe Dahlström.