SAQMI at West Pride: Favoritextremisterna: Vem är extrem idag?

FAVORITEXTREMISTERNA: VEM ÄR EXTREM IDAG?

Ett samtal utifrån projektet Favoritextremisterna om vem som kallas extremist idag, om allianser och solidaritet. Ett år efter Burka Songs-debatten arbetar Hanna Högstedt, i samarbete med Maimuna Abdullahi och Fatima Doubakil, på ett nytt filmprojekt: Favoritextremisterna.

Det tar avstamp i det som hände runt den inställda visningen, men stannar inte där utan undersöker själva processen bakom att vissa personer pekas ut som extremister, och hur vi på olika sätt kan förhålla oss till det. Som en del i arbetet med Favoritextremisterna vill vi skapa rum för samtal i staden, där dessa frågor kan lyftas, och fler berättelser och perspektiv komma fram. Vi kommer även att visa klipp från arbetet med filmen.

SAQMI – The Swedish Archive for Queer Moving Images i samarbete med Världskulturmuseet.

Programmet är en del av
WEST PRIDE: TEMADAG – STONEWALL & AKTIVISM
16 juni 2019, kl. 11:00 – 16:00
West Pride uppmärksammar att det gått 50 år sedan Stonewallupproret med en heldag om queerhistoria, aktivism och program kring transfrågor och rasism.

Var: Världskulturmuseet, Göteborg
Plats på museet: Hela huset
Pris: Fri entré
Välkommen till en inspirerande dag med föreläsningar, samtal och mötet mellan nu och då!

West Pride uppmärksammar att det gått 50 år sedan Stonewallupproret med en heldag av queerhistoria, aktivism och program kring transfrågor och rasism. Temadagen är en hyllning till alla aktivister som ända sedan upproret banat väg för hbtq+ rörelsen.

Stonewallupproret tog sin början juni 1969 i New York då polisen anlände för att utföra en razzia på gaybaren Stonewall Inn, då de sade sig misstänka brott mot alkohollagen. Detta var inte första gången polisen trakasserade gayklubbar i USA på den tiden, och denna händelse blev starten av en serie våldsamma demonstrationer mot polisrazzior som drabbade transpersoner, drag queens och hbtq+ communityt. Upproret spreds snart till större delar av gayrörelsen i Greenwich Village och bär idag namnet Stonewall Riots.

Saga Becker är konferencier under temadagen.
Ta del av hela programmet här